Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

onsdag 11 juli 2012

Kanske lugnet före stormen?

Det har varit ganska lugnt ett tag nu med nya patienter, så man undrar om det är lugnet före stormen. Lite telefonsamtal blir det, men det mesta går att ordna utan att vi behöver ta in mer djur/fåglar. Det är många små fågelungar som är  ¨övergivna¨ just nu, men efter lite information om att föräldrarna finns i närheten så har det löst sig. Just måsungar hoppar ur boet innan de kan flyga (borymmare) och springer runt på marken och piper hela tiden. Och när man frågar om de ser några vuxna måsar så blir alltid svaret att det flyger omkring några ovanför och skriker, så det är bara att snällt förklara att det är deras lilla unge och att de har full koll på den.

 Den lilla igelkotten har nu fått fullt med tänder i munnen och far omkring i sin bur och letar efter mat. Vi har börjat att dryga ut vällingen med lite kattmat och det gillar den. Det var en liten kris i helgen eftersom den fått förstoppning, men efter kontakt med vår veterinär och Kottecentralen i Göteborg, så löste det sig på alla sett.

Gåsen Hans skadade vingen lite så det fick bli bandage några dagar tills den var återställd ,och nu är den helt OK igen. Vi försöker att hinna med ett dagligt dopp i bäcken för Hans, och det har han börjat gilla väldigt mycket, så snart går han nog ner dit själv. Förhoppningsvis så kommer han att simma ut i sjön och slå sig ihop med gässen som finns där, och har vi tur så kommer han att följa med de när det är dags för flytt söderut.

2 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Jag undrar ang hans skadade vinge. hur vart den skadad? Vi har n'mlien en anka vars nederdel av dennes ena vinge växer liksom utåt. kan man linda den så att den kommer på rätt spår igen (ankan är ca 6 v nu) hur har ni lindat gåsens Hans vinge?

    väldigt tacksam för hjälp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! vi misstänkte först att vingen blivit skadad i hans övernattningsbur, för den var bara så en morgon. Men efter det så har vi hittat att detta kan förekomma bland tamankor och gäss och kallas på engelska för ¨angel wing¨. vad det beror på tvista de lärda men vitaminbrist, brist på solljus är några av teorierna.
      Vi lindade i varje fall gåsens vinge när vi lagt vingen tillrätta med självhäftande binda över vingknogen och efter några dagar så tog den själv bort bandaget och då låg vingen som den skulle igen.
      Hittade en Amerikansk sida på nätet där detta problem beskrivs, men deras lindning ser väldigt komplicerad ut.
      Länken dit här: http://www.backyardchickens.com/t/644239/angel-wing-in-ducks-how-we-wrap-to-mend-it-pictorial#post_8682154

      Hoppas det löser sig.
      Urban Rundström Vilthjälpen Oskarshamn

      Radera