Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

onsdag 3 juni 2015

Måsungar, RÖR EJ!!!

Nu börjar det stora "måshoppet" i Oskarshamn och en massa andra städer. Det innebär att det den närmaste tiden kommer att finnas en massa måsungar på gator mm i städerna. Detta är något helt naturligt för måsungar som är s.k. borymmare. Fiskmåsar häckar inne på hustaken i städerna och när ungarna är några dagar gamla så börjar de att knalla omkring för att till sist ramla ner från taken. Deras föräldrar har koll på vart de har sina ungar så RÖR EJ dessa ungar om de inte helt säkert är föräldralösa. Det är så att dessa små hjärtknipande ungar verkar föräldralösa där de ynkligt pipande ligger eller springer omkring, men ofta så flyger föräldrarna skrikande omkring i luften och störtdyker mot den som försöker ta dess ungar vilket många uppfattar som att de vill attackera den lilla ungen.
Vi får mängder med samtal varje år om de små "övergivna" ungarna som pipande och "föräldralösa" springer omkring lite överallt i stan.
Om de är på ett mycket olämpligt ställe som gator m.m. så kan man flytta de till en gräsmatta e.dyl. i närheten, men då är det viktigt att man ser att dess föräldrar är med och har koll på vart man placerar de.
Ta absolut inte hem de eller något liknande för har de varit borta för länge från sina föräldrar så har de gett upp sitt letande efter sina ungar och det blir omöjligt att placera tillbaka de igen. Förra året så var vi med om att en person placerade två ungar i en trappuppgång för att skydda de från de "elaka" stora måsarna (föräldrarna) som flög skrikande omkring där ute. När samtalet kom till oss om dessa, så hade varit trappuppgången hela dagen och de vuxna måsarna hade gett upp sitt letande för länge sedan.

 Fiskmåsunge.

 En som är bara några dagar gammal.

Här har den vuxna måsen hittat sina ungar som blivit flyttade till en gräsmatta istället för gatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar