Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

måndag 13 april 2015

Pärluggla.

Vi har fått in en Pärluggla efter en förmodad krock med ett fönster, Vi hittar inga skador på den så förhoppningsvis är det bara en hjärnskakning som den fått. Än så länge måste den tvångsmatas, men de brukar snabbt lära sig att ta inlagd mat själva. Pärlugglan är faktiskt Sveriges talrikaste uggla även om det är sällan man ser den eftersom den lever inne i skogen och är aktiv under natten.



tisdag 7 april 2015

Nu börjar det finnas djurungar i naturen, så tänk på detta.

Håll ordning på hunden och katten

Under perioden 1 mars till 20 augusti måste hundar hindras från att springa lösa i mark där det kan finnas vilt. Övrig tid ska hunden vara i koppel eller under sådan uppsikt att den hindras från att driva eller förfölja vilt, när hunden inte används vid jakt. Detta framgår av paragraf 16 i lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150).
Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti.
Du bör också hålla uppsikt över katten under föryngringssäsongen. Katten är ett rovdjur och kan bland annat ta fågel- eller harungar.

fredag 3 april 2015

Ännu mera jobb!

Ytterligare fåglar har vi fått in sedan igår. Då var det en Grönsiska som kom in, men den klarade tyvärr inte natten. Och idag så fick vi in en Sparvhök med en vingskada som ska undersökas ordentligt i morgon när den har fått mat och vatten och lugnat ner sig lite.

Sparvhök.

onsdag 1 april 2015

Nya patienter:

Tyvärr så blev bedömningen av Sångsvanen att den inte skulle bli bra i sin fot igen, så den fick somna in för att slippa lidande och en lång rehabilitering.
Men istället har vi fått in två nya fall att ta hand om för igår hämtade vi en ung stadsduva som troligen ramlat ner från sitt bo och skadat sin ena vinge och idag var det en kattuggla som krockat med ett fönster. Kattugglan är vi inte riktigt säkra på skadorna på då den ena vingen hänger på den, men vi hittar bara lite svullnad. Så det blir uppbindning på den vingen och förhoppningsvis är det bara en svit av krocken som den lider av.

 Kattuggla.

Stadsduva.