Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

söndag 23 november 2014

En ut och en in som vanligt.

Igår så släppte vi den unga Sjöorren som vi haft ett tag nu. Vi vet inte om den kan flyga än då de behöver gott om utrymme för att kunna starta, men den har det helt klart bättre ute i naturen istället för hemma hos oss med tvångsmatning flera ggr om dagen.
Och som vanligt höll jag på att säga, så ringde telefonen snart nog igen om nästa patient. Det gick bara en halvtimma efter att vi kom hem så kom det ett samtal om en skadad hare/kanin som en person hade i sin bil. Så det var bara att sätta sig i bilen igen och åka in till stan för att hämta den. Det visade sig vara en kanin som mycket troligen drabbats av kaninpest, så det fanns inte så mycket att göra för den mer än att förkorta dess lidande. Pesten drabbar främst ögonen så de svullnar igen och gör det stackars djuret helt blind. Kaninen vi hämtade kunde inte se på något av ögonen och det var fullt med var som totalt murade igen ögonen på den, förutom det så var den helt utmärglad och i väldigt dålig kondition, så trots att vi inte kunde rädda den så känns det som att vi gjorde en god gärning ändå.





måndag 10 november 2014

Ännu en ny art för rehabilitering.

Så var det dags för ännu en ny fågelart att ta hand om och denna gång så är det en ung Sjöorre som blivit hittad. Den lever normalt långt från människan ute till havs så här års,men denna blev hittad  utanför en trappa i Oskarshamn.
Fågelns ena vinge verkar ha fått sig någon skada då den inte håller den vingen ordentligt, men vid undersökningen så hittar vi inga brutna ben eller andra skador, så förhoppningsvis så är det bara vila och mat som den behöver för att tillfriskna igen. Det är en ung hane som är född i år och detta ser vi på att den har ganska mycket gult på näbben som kommer att breda ut sig mer till sommaren.