Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

onsdag 25 juni 2014

Ekorrarna är fria igen.

Som jag trodde så var det många bilder att titta på ur viltkameran som jag satt upp utanför ekorrburen. Jag gjorde det för att se om den mindre ekorren hade kommit på hur den skulle ta sig in i ekorrmataren för att få sina nötter. Jag hade 2 017 st bilder på minneskortet i kameran, så de hade varit väldigt aktiva i buren och efter lite mer än hundra bilder så fick jag se att den mindre klurat ut mataren.
Så på eftermiddagen idag så lyckades vi till sist få in de i sin bolåda så att vi snabbt kunde ta oss in och täppa igen hålet för transporten till sitt nya hem. Fast det är klart, nya och nya, de fick komma tillbaka till området där de hittades och lådorna skruvades fast på en uthusvägg. Först så var det väldigt lugnt i lådan, men efter en liten muta med morot så var det med stora ögon som den ena tittade ut på en ny omgivning utan galler. De vågade sig inte ut så länge som vi stod där, men de är säkert snart ute för sina upptäcksfärder och kommer säkert att använda bolådan och mataren ett tag till. Så husägaren kan se fram emot att sitta på altanen med kaffet och titta på ekorrarna och kanske lägga en liten brödbit på lådan då och då, samt fylla på nötlådan.

 En morotsmuta kan inte en liten ekorre motstå.

 En första titt på omgivningen.

 Skönt i kvällssolen.

 Skönt att chilla lite i hålet.

Nästan på väg ut, men den ångrade sig snabbt igen.

måndag 23 juni 2014

En dag med mycket jobb.

Idag så var det full fart ända från hemkomst från jobbet till kvällen. Redan innan vi kom hem så var vi i Stadsparken och tittade på ekorrar då vi fått höra att det fanns en ekorre som såg lite sliten ut. Vi hittade den slitna ekorren och det var en pigg hona med förmodligen tre ungar som fanns där. Troligen så har mamman tagit päls från svansen för att fodra sitt bo med, då de enligt litteratur brukar kunna göra så. När vi kom hem från jobbet så tog vi hand om de djur vi har inne för tillfället och innan det var avklarat så kom det första telefonsamtalet. Det gällde en fiskmåsunge som blivit funnen liggande på en trottoar i stan. Tyvärr så kunde vi inte göra något för den då den brutit sitt ena ben illa och även ena vingen var bruten. Direkt därifrån så fick vi hämta en ung kråka som flugit in i glasfönstret på en busskur och blivit delvis förlamad. Utgången för den är osäker, men om den klarar natten så finns det hopp.
Andungen och var andra fiskmåsunge delar bur och verkar trivas i varandras sällskap då de ofta ligger bredvid varandra under värmelampan i buren, även när de är ute i uteburen så tyr de sig till varandra.
De två ekorrarna ska vi försöka att släppa i veckan där de hittades, men vi är lite osäkra om den ena har kommit underfund med hur mataren fungerar. Så därför har jag satt upp viltkameran utanför buren och har förmodligen ett antal hundra bilder att titta igenom i morgon när vi kommer hem från jobbet.

 Ungar av Fiskmås och Gräsand.

Kråka.

söndag 15 juni 2014

Frisläppning, Kottekurs, Andunge och Ekorrar.

Idag så var det dags att släppa den vita duvan som vi haft inne ett tag. Vi släppte den där den blev funnen och den såg lite fundersam ute till att börja med. När vi fick in den så var den så mager att den inte kunde flyga, men efter en kost på hönsmat, bröd mm så ökade den i vikt och började orka flyga igen. Så när den förstod att den var fri så tog den till vingarna och drog iväg i full fart över hustaken, så om ni ser en helvit duva någonstans i Oskarshamn så är det nog den som vi släppte idag.



Två personer från Vilthjälpen har under lördagen varit på en Kottekurs på Gotland och där fått lära sig allt som kan vara värt att veta vid rehabilitering av igelkottar så nu har vi två kotteproffs i vår organisation :).

 Visby hamn.

Stort intresse på kottekursen.

Den lilla andungen äter och växer och det ser ut som att den kommer att klara sig efter att hans syskon blivit överkörda av en bil. Den får ta ett dopp ibland i barnpoolen som vi har.

Poolbad.

De två ekorrungarna i voljären håller full fart och idag så fick de in en ekorrmatare i buren. Så nu ska de bara lära sig hur den öppnas så kommer de nog att kunna lämnas tillbaka i slutet av veckan då de nu är så stora att de kan klara sig själva. Den förra ekorren lärde sig ganska snabbt hur den funkade.

Vår första ekorre lär sig hur det funkar.


fredag 13 juni 2014

En liten gräsand.

Igår fick vi in en liten gräsandsunge till oss. Syskonen blev överkörda av en bil och mamman flög iväg och den enda som blev kvar var denna lilla and. Som tur var så togs den överlevande lilla ungen omhand av en förbipasserande och hamnade hos en veterinär som tog kontakt med oss.
Efter att den lugnat ner sig så började den att äta lite och den tog sig även ett bad i en skål. Den första natten har den tillbringat i en bur med värmelampa och ett gosedjur som sällskap.

onsdag 11 juni 2014

Ekorrarna har flyttat och den vita duvan.

De två ekorrarna har fått mera utrymme att röra sig i och en ny bolåda har det också blivit. Bolådan är det tänkt att de ska få med sig när de ska flytta tillbaka till naturen igen. Det var två mycket nyfikna ekorrar som inspekterade den nya lådan och den stora utevoljären under eftermiddagen igår.
Den vita duvan befinner sig i ett annat utrymme så länge och kommer att släppas idag om vädret är bra under eftermiddagen, men de varnar för regn och åska så vi får se hur det blir.

 Boholken som de får med sig när de ska flytta hem igen.

 Holken inspekterades direkt.

 Full fart i voljären.

 Gallret fungerar bra att klättra på.

 Matskålarna hittades också.

Den vita duvan i väntan på att släppas fri.