Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

torsdag 30 augusti 2012

Nu är det tomt. Nästan!!

Det enda som vi har inne för tillfället är en liten kanin som blev funnen i en vägbrunn vid LM-huset här i Oskarshamns Västra industriområde igår. Då upphittaren har egna kaniner, men ingen så liten, så kommer den att återlämnas till henne om ingen hör av sig och vill ha tillbaka den. Så om det är någon som saknar en liten kaninunge i närheten, så går det bra att kontakta oss. Då det är lugnt för tillfället så kommer nästa vecka att ägnas åt att färdigställa den mindre voljären och fixa lite andra saker.

lördag 25 augusti 2012

Glädje och sorg.

Idag så var det dags för lite frisläppningar av fåglar igen. Igår blev Tornseglaren och Fiskmåsen ringmärkta och idag på förmiddagen så var det dags att komma ut i det fria igen. Tornseglaren släppte vi här hemma, och den satt bara en kort stund i handen innan den flög iväg. I början gick det lite ostadigt, men snart nog så blev den säkrare på vingarna. Den flög runt runt ovanför oss, och steg högre och högre tills vi tappade den ur sikte. Otroligt att de börjar flyga direkt utan att ha tränat sina vingar någonting!

 Kvällen innan det var dags så klättrade den runt i sin bur.

 En sista blick på de som räddat den.

 Nu är frisläppningen nära.

 Här bär det iväg.

 Vingarna fungerar som de ska.

Sedan så var det dags att åka in till stan och hamnen för att släppa Fiskmåsen. Vi öppnade bara transportburen, och den gick ut på en gång och tog sina första lite stapplande vingslag. Men som med Tornseglaren så gick det bättre efter en stund. Den gjorde en liten mellanlandning på vattnet innan den flög längre ut i hamnen och slog följe med andra fiskmåsar.

 Fiskmåsen är på väg ut.

 Efter ett par varv i inre hamnen så bar det iväg utåt.

 Den tog sikte på Gotlandsbåten först innan den flög utåt till de andra måsarna.

Det sorgliga idag var att vi inte hittade Kanadagåsen idag på morgonen, så jag gick en runda på tomten för att se om han var någon annanstans. Men när jag kom ner till den nedre delen av tomten så fick jag se att det låg en hel del fjädrar där, och när jag gick dit så var det gåsfjädrar som låg där. Och de var avbitna så det var nog räven som har tagit honom under tidig morgonen. Det är inte kul att han inte finns mer, men det är sådant som händer. Om vi hade haft honom instängd hela tiden så hade han inte fått något bra liv, så han har nog haft det bra fram tills nu.


tisdag 21 augusti 2012

Äntligen!

Idag så kom äntligen det efterlängtade beslutet från Länstyrelsen att vi har ett tillstånd att hålla fåglar och djur mer än 48 timmar. Fram tills nu så har vi varit en filial till Ölands KFV för att kunna rehabilitera djuren mer än det. Så nu ska bara burar och inhägnader inspekteras och godkännas av Länsveterinären innan allt är helt klart, så det är bara att sätta fart med byggandet.


lördag 18 augusti 2012

Byggandet är igång.


Nu har jag satt fart med byggnationen av den stora voljären och den mindre bredvid, men det fattas en del saker. Så därför har jag satt upp en lapp på jobbet om att vi behöver markplattor av betong e.dyl. och gärna ett begagnat plasttak (typ altantak) om det finns någon som vill skänka det till oss. Förhoppningsvis så är den mindre delen bredvid klar nu i veckan, och sedan så fattas det bara plasttaket till den delen. Jag satte upp lappen igår och fick napp direkt på ett antal markplattor, men taket är det ingen som har hört av sig om än så länge.

Den lilla delen som blir 2 X 4 meter och 2 m hög.

tisdag 14 augusti 2012

Flygträning av gås.

Kanadagåsen Hans har nu blivit en ståtlig och fin gås, och börjar bli sugen på att använda vingarna. Han står och flaxar och springer omkring med utfällda vingar, men han har inte velat lätta från marken ordentligt. Eftersom han följer oss som en hund så har vi börjat att springa lite med honom på tomten, och för ett par dagar sedan så lättade han och flög några meter. Igår och idag så har han flugit lite längre sträckor, och börjar även att ta lite höjd. Så det dröjer inte så länge, om vi tränar honom, innan han kan flyga som en gås ska göra.

 Här har vi fart på vingarna en bit upp i luften.

 Även landningarna går bra.


måndag 13 augusti 2012

Tornseglare och arbeten.

Tornseglarungen som vi fick in för ett tag sedan växer och mår bra. Vingpennorna har inte vuxit ut helt, så den kan inte flyga än. Men om ett par veckor så borde det vara dags att flyga.

 Tornseglare.

Jag har även satt fart med en del markarbeten m.m. för att få anläggningen i ordning så att Länsveterinären kan komma och besikta det. Efter besiktningen så kanske det blir några påpekanden som ska åtgärdas innan Länsstyrelsen kan ta beslut i frågan, sedan är det bara att börja ta emot fåglar/djur under eget tillstånd. Just nu så kör vi som filial till Ölands KFV.

 Mot husväggen blir det en lågdel med mindre burmoduler och i det yttre ska det bli en stor voljär för flygträning av större fåglar. I huset finns utrymme för att flygträna en del fåglar inomhus.

Burmodulerna kan byggas ut till den storlek som behövs för tillfället, eller delas av i flera mindre.

onsdag 8 augusti 2012

En dag med mycket jobb.

Dagen startade med att barnbarnen kom på besök, och sedan var det dags för Haren ¨Puttefnask¨ att släppas ut i det fria igen. Han var lite tveksam först men efter lite puttande på transportburen så gjorde han en rusning ut i det fria. Och det var ett riktigt paradis som den kom till, massor med maskrosor, klöver och rölleka fanns det i hagen där den släpptes.
Sedan så var det skötsel av djuren som vi har inne just nu, innan det var dags att köra iväg med Igelkotten till stället där den hittades. Den får nu tillbringa några dagar i en inhägnad för att känna sig hemma innan den tas bort och den är fri att gå vart den vill.
Göken som vi fick in igår mådde inte så bra, så på eftermiddagen idag så flög den iväg till sin gökhimmel.
När jag sövde mitt barnbarn så kom det ett telesamtal om en duva i stan som inte verkade må så bra, så när lillan var sövd var det dags att åka en sväng igen. Duvan fångades in med lätthet och vi kunde då konstatera att den hade snärjt in fötterna i någon sorts tunn lina. Så den fick följa med hem där vi tog bort linan och samtidigt kunde vi konstatera att den även var väldigt mager. Så det blir några dagars rehabilitering med mat och vatten innan den körs in till stan igen.

 ¨Puttefnask¨i transportburen på väg till friheten.

 Friheten är nära nu.

 Vi och barnbarnen tar ett sista farväl av igelkotten.

 Inhägnaden som den ska vara i de närmaste dagarna innan den tas bort.

 Duvan med sina insnärjda fötter.

 Som tur var så hade inte linan skurit av blodtillförseln till tårna, men den skulle inte ha överlevt så många dagar till med sina insnärjda fötter. All heder åt de människor som har empati för våra vilda djur och fåglar.

Det var en liten men dödlig bunt med lina som vi tog loss på duvan.

tisdag 7 augusti 2012

Det äts bland djuren.

Det går åt en del mat till djuren just nu! Tornseglarungen får små köttfärsbollar många gånger om dagen, och ännu en köttfärsätare hämtade vi idag och det var en nästan fullvuxen Gök som blivit funnen på marken. En ny liten Harunge som vi fick in igår får än så länge välling för kattungar. Igelkotten äter kattmat och banan som den älskar, och den andra Haren tycker om knäckebröd varvat med gräs och maskrosor. Fiskmåsungen får också kattmat med brödbitar, och lite småfisk då och då.

 Tornseglaren tittar efter en matbit.

 Den nya haren får än så länge välling.

 Skönt att vila på maten.

 Gökungen har snart kommit igång att äta på allvar.

Det gulröda gapet får vi nog se mycket av den närmaste tiden.

söndag 5 augusti 2012

Snart dags för lite frisläppningar igen.

Nu börjar det bli dags för några av gårdens djur att få komma tillbaka till det fria igen. Haren ¨Puttefnask¨ ska få komma tillbaka till stället där han kom ifrån, och den lilla igelkottungen som blev funnen på en gräsmatta ska tillbaka där den blev funnen. Haren kommer att släppas rakt ut i det fria men igelkotten ska anpassas under någon vecka först innan den släpps. Jag ska under veckan kontakta de som hittade djuren så de får vara med vid frisläppningen.

 Igelkotten har vuxit till sig rejält.

¨Puttefnask¨när han var lite mindre.

torsdag 2 augusti 2012

Gåsen har varit på kanottur m.m.

Igår så fick vi för oss att ta kanoten, lägga den i bäcken och paddla ut i sjön med lite fika. Givetvis så fick Gåsen Hans följa med på turen. Till att börja med så simmade han bredvid kanoten, men när vi kom till utloppet i sjön så var det fullt med vass som skapade problem. Då ville han komma upp i kanoten en stund, och det fick han givetvis göra men när vi kom ut på öppet vatten igen så fick han simma igen. Vi paddlade tvärs över sjön till en liten bergknalle där vi stannade och fikade, och gåsen gick lugnt och betade gräs m.m. under tiden. På väg hem så blev det samma procedur igen när vi skulle igenom den täta vassen, och sedan hade vi en trött gås som somnade in på gräsmattan efter den långa simturen.

 Skönt att stanna en stund och putsa sig.

 Sedan får man sträcka på vingarna.

-Ska jag orka simma tillbaka igen?  Vårt hus ligger på andra sidan det som syns i bakgrunden.

Det har även hänt en del annat på sista tiden här hemma. Vi fick in en liten Tornseglare som vi nu haft i drygt en vecka. Och idag så var vi och hjälpte en igelkottfamilj ut  i friheten igen efter att de fallit ner i en betonggrop framför ett källarfönster.
Tråkiga saker som hänt är att Brevduvan gick bort härom dagen, och vi fick in en Kråka med ett tråkigt vingbrott i den ena vingen. Vi var även och hämtade en liten igelkottunge som var angripen av fluglarver och i väldigt dålig kondition.

 Tornseglare.

Kråka med svårt vingbrott.