Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

lördag 30 juni 2012

Dags för lite frisläppningar.

Idag så släpptes den lilla Bofinkhonan som vi haft sedan midsommar. Vingen fungerade helt felfritt nu, så det var dags att släppas. Allt gick bra och den flög iväg tjock och fin som om inget hade hänt, förutom att den haft tillgång till mat konstant. I morgon så kommer vi nog att släppa Piff och Puff också, de springer fram och tillbaka i uteburen och vill bara ut. Vi ska först gå till det tilltänkta utsläppsstället och kolla så att det blir ett bra ställe med mycket mat och gömställen, och sedan ska de hämtas och släppas där. I övrigt så är det bra med alla andra djur, Gåsen Hans växer och äter. Lilla haren Puttefnask gör detsamma och duvungen piper konstant efter mat som den givetvis får också.
Jag har varit i kontakt med Länsstyrelsen om vårt tillstånd att rehabilitera djur och fåglar också under veckan. De tog emot ansökan den 11 Januari och vi har ännu inte hört något därifrån, så det var dags att puffa på lite tyckte jag. Tydligen så har vår ansökan diskuterats och farit runt bland olika instanser på LS, och det verkar som att ingen vill ta tag i den ordentligt. Så nu ligger tydligen bollen hos deras veterinär och den som är chef för rättsenheten. Frågan är bara varför den är där då den ska skickas till naturvårdsverket för det definitiva beslutet, och sedan tillbaka igen till LS. Så vi fortsätter att för tillfället ligga som filial till Ölands KFV för att kunna ta hand om fåglarna och djuren mer än 48 timmar. Myndigheter är inte roliga att ha att göra med som vanligt.

Bofinken innan den släpptes fri.

onsdag 27 juni 2012

Senaste nytt.

Fiskmåsen med svullen vingknoge blev inte bättre så igår var det dags för ett veterinärbesök. Tyvärr så visade röntgen att den hade skador på skelettet i vingen med lösa benbitar så vi tog beslutet att den skulle slippa lida mer.
På midsommarafton fick vi in en liten bofink med skadad vinge, så den har gått bandage ett tag. Igår slapp den bandaget och den flög lite fladdrigt omkring i buren. När den kom in så kunde den inte flyga alls, så den är helt klart på bättringsvägen.
Harungen ¨Puttefnask¨  äter och växer och har det allmänt bra, så det blir nog en stor fin hare av den om några veckor. Piff och Puff är i sin utebur och går sakta men säkert upp i vikt, och har nu nått en vikt strax över 0,5 kg så om ett par veckor så är det dags för frisläpp av de hararna.
Gåsungen Hans har vi försökt få att tillbringa natten utomhus i sin inhägnad för han börjar att växa ur sin innebur. Men hann är så präglad på människor att han bara piper och vill ha sällskap när det blir kväll, och hann kan inte komma till ro för natten i uteburen. Så han får fortfarande tillbringa nätterna i inneburen, men snart så håller det inte längre så han måste vänjas att vara själv ute.
Igår kom det in en lite duvunge som ramlat ur sitt bo, och den kan inte äta själv än så den måste matas. Den är väldigt mager så den måste matas ofta nu den första tiden.

 Röntgenbild på måsvingen. Den lilla ljusa fläcken högst upp är en lös benbit.

 Duvungen ryms i en hand än så länge.

 Inte är den vacker!


tisdag 19 juni 2012

Hur går det på gården?

Eftersom vi har en del djur och fåglar inne för tillfället så finns det en hel del som ska göras varje dag. På morgonen innan vi åker till jobbet ska alla djur kollas och få mat, och sedan när man kommer hem så är det samma procedur igen, samt lite städning och vägning en del dagar. Fiskmåsen ska vi ta av bandaget på imorn för att se om svullnaden har lagt sig lite, och om vi misstänker ett benbrott så blir det en tur till veterinär för röntgen. Gåsungen Hans går ute hela dagen för att beta på gräsmattan, för om han skulle vara inne i en bur så skulle han smutsa ner för mycket med en massa städning som följd. Han får bara tillbringa nätterna inne än så länge. Den lilla haren ¨Puttefnask¨ är ganska duktig och äter sin välling med lite trugande, men det går bättre och bättre för varje måltid.

 ¨Puttefnask¨ gör skäl för namnet, för han är inte stor.


En liten bildserie på gåsen Hans som bara växer och växer.




måndag 18 juni 2012

Hare nummer 4 i år.

Idag så kom det en ny liten harpalt till rehabiliteringen, och det var en katt som stolt hade kommit hem med den till husse och matte igår kväll. Den är inte många dagar gammal och den väger bara 116,9 gram, och var ganska medtagen när vi fick den. Men den åt lite välling på en gång, och kommer att få ett par gånger till under kvällen innan natten, och eftersom vi inte behövde truga den så mycket innan den började att äta så har den stora chanser att klara sig. De närmaste 2 dygnen är de som är mest kritiska för den, så om den bara klarar de så går allt nog bra. Den blev döpt av upphittarna till ¨Puttefnask¨, så det blir det namnet som får stå i journalen. Piff och Puff som vi nu haft sedan den 9:e Maj bara växer och växer, så snart är det dags för de att släppas fria i naturen. Imorn ska de vägas är det tänkt och när de nått en vikt av ca 1 kilo så är det dags för de att klara sig själva.

 ¨Puttefnask¨vägs vid ankomsten för att se att han går upp i vikt de närmaste dagarna.

 ¨Puff¨ som bara vägde lite mer när han kom till oss har nu blivit en fin unghare.


söndag 17 juni 2012

Fiskmås.

Denna fiskmås kom in idag med en skadad vinge. Vingknogen var svullen och den hade även ett litet sår där som vi tog hand om. Nu är vingen uppbunden för att den ska hålla den stilla och inte skada den mer. Och jag tror inte att något är brutet utan den har nog bara flugit in i något och skadat sig. Nu är den placerad i en större utebur där den får lite mera rörlighet, och har mat och vatten.



lördag 16 juni 2012

Denna gång en undulat.

Idag blev det en tamfågel som fick tas omhand. Den blev blev hittad på en gräsmatat idag på morgonen i Ernemarsområdet här i Oskarshamn. Den var inte i bästa skick när jag hämtade den, för den var väldigt uppburrad och är ordentligt mager. Men nu har den ätit så gott som konstant i en timme och redan blivit betydligt piggare. På måndag så blir det en tur till djuraffärerna här i stan för att höra om någon anmält en saknad undulat. Polisen hade inte fått in någon anmälan än så länge.


tisdag 12 juni 2012

Djurskötsel och kontroller.

Förmiddagen har ägnats åt att sköta våra inneboende och bofasta djur, samt kollat att allt är som det ska med dem.

Vägning görs med jämna mellanrum för att se att de går upp i vikt. Och Hans har ökat 65 gram på bara 4 dagar, det är tydligen bra med kycklingstartfoder och betet ute på gräsmattan.

Hararna äter och växer, och väger kring 500 gram. När de nått en vikt av ca 1 kg så är det dags för frisläppning.

Igelkotten som vi fick in igår är lite ostadig och andas flämtande, men den äter och dricker som den ska. Idag bjöds det på kattmat och uppvispat ägg blandat med lite vatten, och det uppskattades.

måndag 11 juni 2012

Ännu en igelkott.

Idag så ringde min dotter som jobbar på ett dagis om att det låg en igelkott på gräsmattan och inte betedde sig normalt. Så det var bara att ge sig in till stan och hämta den på en gång. Jag hittar inga skador på den, men den kan inte rulla ihop sig riktigt ordentligt, så den kan ha ont någonstans. Den har fått medicin och smärtstillande, vatten, mat och en stor fin utebur. Och den har ätit och druckit en del, så nu är det bara att vänta och hålla tummarna. De första 48 timmarna är de mest kritiska, och klarar de bara det så brukar det gå bra.

 Genomgång och avlusning i behandlingsrummet.

-Blundar jag så syns jag inte!

lördag 9 juni 2012

Gåsungen Hans blir bortskämd.

Den lilla gåsungen som döptes till Hans av de som hittade den har blivit ordentligt bortskämd. Är vi inte i närheten så piper den det allra ynkligaste tills vi kommer, så det är bara att låta honom vara med så mycket som möjligt. Det svåra är när det är kväll och sovdags, men igår så upptäckte vi vad man kan göra med en tom BaginBox påse. Vi fyllde den med varmt vatten och det var tydligen jätteskönt att ligga där, så den somnade gott igår kväll.

 Den trivs bra i sin utegård gjord av en pallkrage.

 Vatten är gott!

 En varm och skön BaginBoxpåse till natten.

Annars så duger husses varma hals också bra.

fredag 8 juni 2012

Harungarna växer. -------- Growing rabbits.

De små harungarna som vi fick in för ganska exakt en månad sedan växer så det knakar och håller nu på att vänja sig av med vällingen. De får bara en omgång välling per dag numera, och de har blivit riktigt sugna på att äta gräs och örter. När vi fick in de små liven så vägde de bara 140 och 127 gram, men nu är de uppe i 401 och 358 gram. När de har kommit upp i ca ett kilo så är det dags för frisläppning, för då är de så stora att de ska klara sig själva. Vi kommer att släppa de en bit från vårt hus där det finns hästhagar och ängar som är fulla med gräs och annat harmums, så där kommer de att trivas. Nu tillbringar de även hela tiden i en utebur där de har större rörlighet.

 Nyss hemkommen.

 Vägning.

 Matning.

  Matning.

Provsmakning av grönt.

torsdag 7 juni 2012

Vi startar denna blogg med något gulligt tycker jag.

Premiären på denna blogg kommer att bli ett inlägg om vår senaste patient. Det är en liten gåsunge som hittades på en ö bredvid sin döda mor och syskon, och när de som fann den skulle åka därifrån så följde den efter. Och givetvis så kan man inte lämna denna lilla gås åt ödet och alla faror som finns ute i naturen. Förmodligen så går det inte att hitta någon fosterfamilj åt den eftersom de normala gåskullarna har ganska stora ungar redan, så den kommer att få växa upp hos oss och hönsen tills den blir självständig. Det enda problemet är att så små gäss blir väldigt präglade på det som finns i dess närhet, och i detta fall så är det människor. Så just nu befinner den sig i sin bur ängsligt pipande, men när man går dit så piper den bara lite förnöjt och vill att man ska vara nära.
Troligen så är det en liten Grågåsunge, men det kommer att visa sig om ett par veckor när fjädrarna börjar växa ut på den.

 Kan man bli så mycket gulligare?

 En spegel som sällskap är nästan nödvändigt till dessa flocklevande fåglar.